Nieuwsarchief 2010- 2012

Bestemmingsplan heycopzone

Maart 2011

Heycop onderdeel groene raamwerk Vleuterweide

Binnen het groene raamwerk van Vleuterweide is in het ontwerp van de Heycopzone gezocht naar aansluiting met de sfeer van het omringende landschap (Handboek Openbare Ruimte Vleuterweide). Typische landschappelijke kenmerken uit de omgeving komen terug in de inrichting van de Heycopzone. Te noemen zijn de bossen rondom Haarzuilens ten noorden van het gebied, het meer open komgebied in het midden met geriefhoutbosjes, en de boomgaarden van de stroomruggronden rond de Leidsche Rijn.

Als onderdeel van het groene raamwerk van Vleuterweide heeft de Heycopzone een goede verbinding met de aangrenzende woonbuurten van Vleuterweide. Zo is er in het noordelijk deel een verbinding met de Rietvelden langs de Middelwetering, Wilgenrooslaan. De Liesgrassingel leidt zowel naar de Harmelerwaard als naar Vleuterweide. Ter hoogte van de Knolruskade en de Hoefbladkade is in het centrale deel van de Heycopzone een verbinding met de Rietvelden. In het zuidelijk deel zal met een aantal verbindingen de Heycopzone verbonden worden met de Boomgaarden.

Bos bij Haarzuilens

Zo’n twaalf Vleutense kinderen en twee als bomen verklede boswachters stonden afgelopen donderdagavond 3 februari in de vergadering van Provinciale Staten in Utrecht. Wij hopen straks in het Parkbos te kunnen spelen, was hun boodschap aan de vergaderende Statenleden. Om de Statenleden helpen te kiezen voor een bos bij Haarzuilens deelden de kinderen jonge beukenboompjes uit aan de Statenleden.

Nu het Rijk haar handen van de plannen rond het Parkbos  aftrekt, doen Natuurmonumenten, de Stichting Behoud Heycopgebied, Hoor de Haar en Vrienden van een Groen Haarzuilens een dringend pleidooi op de Provincie. ‘Geef ons het beloofde bos, een Amelisweerd aan de Westkant van Utrecht’, zo sprak Paul Klein Obbink, woordvoerder en voorzitter van de en Vrienden van een Groen Haarzuilens de Statenleden toe. ‘Al vijftien jaar liggen de plannen er al. Grond is aangekocht, miljoenen zijn geïnvesteerd. Het moet nu alleen afgemaakt worden. We doen een beroep op de Provincie om alles uit de kast te halen om te zorgen dat dit prachtige Parkbos er komt, zodat de kinderen, en hun ouders,  van Vleuten, Haarzuilens en Leidse Rijn er kunnen recreëren. Met dit boompje  willen wij u helpen te kiezen voor Haarzuilens.’

Een aantal aanwezige Statenleden kon het uitdelen van de kinderen wel waarderen, anderen keken minder vrolijk of ietwat verbouwereerd. Voorzitter Bert van de Werff (VVD) van de vergaderende Commissie Groen, kon de actie wel waarderen. Maar verder kon hij niks toezeggen. ‘Het hangt allemaal af van de bezuinigingen in de provincie wat er straks gebeurt. En in hoeverre de nieuw gekozenen bereid zijn te kiezen voor groen, of niet.’ Maandag 7 februari vergadert het provinciebestuur over het natuurbeleid in de regio. Dan wordt ook meer duidelijk wat er met de plannen rond het Parkbos gebeurt.

28 oktober 2010- 12 december 2010

De regering wil het beleid voor recreatiegebieden rondom de stad (RodS) schrappen. Hiermee worden de inwoners van de groeiende woonwijk Leidsche Rijn in Utrecht beroofd van een groen recreatiegebied in hun directe omgeving.Er is inmiddels 140 hectare klaar van de 400 hectare waarvoor de plannen zijn ontwikkeld. De plannen voor bijvoorbeeld het Parkbos van 110 hectare lopen mogelijk gevaar, net als de inrichting van de rest van Wielrevelt. Udo Hassefras, beheerder van Natuurmonumenten: ”Het kan niet zo zijn dat men wel doorgaat met het bouwen van huizen, maar dat er een stop komt op de ontwikkeling van een groen recreatiegebied eromheen. We weten allang hoe belangrijk het is dat mensen kunnen ontspannen en erop uit kunnen trekken.” Nu al wonen er in Leidsche Rijn ruim 40.000 mensen en tot 2025 zal dit nog verdubbelen. Op dit moment komen al veel fietsers naar het gebied en mensen uit de directe omgeving maken hier een ommetje.  

Ringweg om Utrecht

3 december 2010

(Trouw- Novum) – Utrecht krijgt een volledige ringweg rond de stad, om zo het groeiende autoverkeer op te vangen. Daarover zijn provincie, gemeente en rijk het eens geworden, laten de partijen vrijdag weten. Met de uitbreiding is 1,25 miljard euro gemoeid.

Kern van de aanpak is een verbreding van de huidige wegen rond de Domstad. Er worden geen nieuwe snelwegen aangelegd.

De oostelijke A27 wordt uitgebreid naar twee keer zeven rijstroken. De A12 ten zuiden van de stad wordt uitgebreid met een rijstrook per richting. De Noordelijke Randweg wordt voortaan onderdeel van de ringweg. Deze weg wordt daartoe opgewaardeerd naar een vierbaansweg met ongelijkvloerse kruisingen. De A2 ten westen van de stad was de afgelopen jaren al verbreed naar twee keer vijf rijstroken.

Met de verbreding van de wegen kan Utrecht bereikbaar blijven als ‘draaischijf van Nederland’, denken de bestuurders. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in het openbaar vervoer. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) stelt 110 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van een tramverbinding tussen het Centraal Station en De Uithof, waar de universiteit is gevestigd.

Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in 2016 van start gaan. Vier jaar later moeten de eerste projecten zijn afgerond.

ANWB-fietsroutes, informatieborden en klompenpaden

De stichting is de afgelopen maanden actief bezig geweest met de plannen om het Heycopgebied aantrekkelijker en toegankelijker te maken. We zijn actief bezig met fondsenwerving voor wandelpaden en fietspaden, onder meer bij de ANWB en het Rabo Dichtbijfonds. Op onze website zijn reeds een aantal wandel- en fietsroutes in kaart gebracht. Ook op het gebied van educatie zoekt de stichting samenwerking met andere partijen om de rijke historie van het gebied meer bekendheid te geven. Over deze cultuurhistorie heeft de stichting stukken geschreven in de schoolkrant van de Twaalfruiter-school. Verder hebben we op devoorpagina van Ons Leidsche Rijn gestaan met een groot artikel en krijgen we nog steeds goede ideeën binnen in onze digitale postbus. Daar zijn we heel blij mee, en we roepen u op vooral ons te blijven bestoken met goede ideeën.

Groener Vleuterweide

De initiatiefgroep Groener Vleuterweide verzamelde 350 handtekeningen en aanbevelingsbrieven van basisscholen, kinderdagverblijven en milieuorganisaties. Deze heeft ze aangeboden aan wethouder Lintmeijer op 30 augustus 2010. De wijk moet groener. Dat heeft een positief effect op de gezondheid van de wijkbewoners. De vele kinderen in de wijk groeien op met meer natuur om zich heen en er is plaats voor vogels en insecten. Ook het bestuur van Stichting Behoud Heycopgebied heeft middels een aanbevelingsbrief laten weten het initiatief te ondersteunen.

 

De Heycop als groen monument  

Op 25 maart 2010 heeft de stichting de informatieavond over ‘groene monumenten’ van de gemeenteraad Utrecht bijgewoond.  Daarin hebben we verteld over onze Stichting, over de watergang “De Heycop” (met in de directe omgeving de Hamtoren en de Limesweg) en daarbij de gemeente Utrecht verzocht de watergang “De Heycop”, alsmede de omgeving ervan, aan te merken als “groen monument”. De volledige tekst is ook op papier aangeboden en is hier te lezen.

Van de noordgrens van het Romeinse Rijk, oude waterwegen tot echt Heycopbier, dat met het zuivere water van het riviertje werd gebrouwen. Het Heycopgebied heeft een lange rijke historie. We hebben hierover contact met de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens

April de maand van het groene hart met o.a. Een fiets/ kunstroute door heycopgebied, kijk opwww.groenehart.nl/tehooitekunst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s