Heycop kids

KINDERPAGINA

Wist jij  dat …..de Romeinen  2000 jaar geleden leefden: dat kan je niet op je eigen vingers tellen. Weet je waar die leefden? In heel Europa en vlakbij jou huis liepen heel vroeger sterke Romeinse soldaten. De Romeinen waren geen watjes. Ze wilden hun rijk goed beveiligen: daarvoor heb je een leger nodig en uitkijk torens. Want dan kun je de tegenstander van ver zien. Zo’n uitkijktoren stond vlakbij de entree van Vleuterweide: als je vanaf de A12 komt: over de Leidsche Rijn links (tegenover de Stits)  Ga maar eens kijken met je papa of je mama: er ligt daar een markeerplaat met 4 lampen in de grond. (er staat helaas geen bordje bij) Ze hebben daar in de grond allerlei resten gevonden en zo wisten ze wat de soldaten aten: visgraten van

voorn, brasem, snoek en baars, gest en tarwe. Nog een klein raadsel: Hoe moesten ze nu elkaar waarschuwen? (ze hadden geen mobieltjes die Roemeinse jongens).

Denk eens na………uuuum: Ja heel goed: met rook- en vuursignalen met het nabije

kasteel (castellum).

Wist jij dat…..Heel dichtbij de Heycop  staat een heus kasteel!! Misschien ben jij er al eens geweest? Dit kasteel lijkt heeeeel oud maar dat is het eigenlijk niet: het was af begin 1900.  Kasteel de Haar is heel erg sprookjesachtig. Er zijn torens, grachten, poorten en ophaalbruggen …..  Het kasteel heeft banden met de belangrijke familie Van Zuylen. Na de dood van zijn vader erfde baron Etienne van Zuylen van Nijevelt het gebied.  Een baron is een belangrijke meneer die van adel is. Het kasteel bestond toen alleen nog maar ruïnes. Tja, daar kan je niet in wonen. De baron trouwde met een Franse barones:  Hélène de Rothschild. Ze hadden een goed plan: ze konden samen het kasteel opnieuw bouwen!!  Ze gingen samenwerken met een architect: dat is iemand die heel goed gebouwen kan tekenen. Dr Cuypers was een beroemde Nederlandse architect. Deze architect heeft nog veel meer gebouwen getekend zoals:  het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Bron: http://www.kasteeldehaar.nl Bij de Haar hebben ze vele leuke kindervoorstellingen en rondleidingen!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s