Over ons

Wat is ons werkgebied?

Ons werkgebied is het Heycopgebied dat we als volgt hebben gedefinieerd: de watergangen de Heycop en de Heycop en het omliggende gebied, gelegen tussen de Triumphperenlaan, Rivierkom, Parkweg, Breudijk, Appellaan, Dorpsstraat en de Utrechtsestraatweg deels gelegen in Vleuten (gemeente Utrecht) en deels gelegen in Harmelen (gemeente Woerden).

Onze ideeën en plannen?

Het toegankelijker maken van het mooie Heycopgebied  door het aanleggen van voorgestelde wandel- en fietsroutes vormt een belangrijk onderdeel van onze ideeën en plannen.

Enkele van onze andere ideeën en plannen

  1. Bewegwijzering van voorgestelde fiets- en wandelroutes
  2. Aanleg van klompenpad(en)
  3. Stationswandeling langs de Heycop (Breukelen-Vleuten)
  4. Kano-overstapplaatsen om de waterwegen in het Heycopgebied te verbinden met de Haarrijnse Plassen
  5. Een vrijliggend fiets- en wandelpad op de Dorpeldijk, een van de uitvalswegen van het Heycopgebied (deels Vleuten, gemeente Utrecht, deels gemeente Woerden)
  6. Plaatsen van informatiepanelen, bijvoorbeeld bij het gemaal bij de heycop ter hoogte van de Dorpeldijk in Vleuten
  7. Ontwikkelen van lespakketten over de geschiedenis van het Gebied.

De stichting heeft ten doel: het behouden en het verbeteren van de natuur-, landschappelijke, cultuurhistorische, archeologische, agrarische en recreatieve waarden, de flora en de fauna, de kwaliteit van het milieu waaronder de lucht, de bodem en het water en de gezondheid van mensen in het in Leidsche Rijn: door het gebied ten westen van Leidsche Rijn te beschermen. Alsmede het behartigen van de belangen van de bewoners in het werkgebied ten westen Leidsche Rijn voor zover die belangen betrekking hebben op voormelde doelstellingen.

Onze missie: behoud de natuurlijke en cultuurhistorische waarden in het gebied ten westen van leidsche Rijn, en laat veel Leidsche Rijners hiervan kunnen genieten door recreatie en educatie. Ondanks het unieke karakter van het Heycopgebied is het momenteel een “witte vlek” in allerlei ontwikkelplannen. Onze inspanningen richten zich er nu dan ook mede op om het Heycopgebied ten westen van Vleuterweide door de provincie Utrecht te laten aanwijzen als zogenaamd RODS-gebied (Recreatie om de Stad); dit naar voorbeeld van het aangrenzende Wielrevelt, het gebied tussen Vleuten en Haarzuilens in de omgeving van landgoed Haarzuilens, dat plaats moet bieden voor 15.000 recreanten.In een bredere context kijken wij naar de grenzen van het vroegere Romeinse Rijk, de voormalige loop van het riviertje De Heycop, het belang van de Bijleveld en de verbinding tussen die gebieden. Daarin ijveren wij voor een aaneengeschakeld gebied van Vijverbos, Bijleveld, Heycop en het gebied tussen Vleuten, Harmelen en Haarzuilens. Niet alleen recreatieve doelen kunnen zo beter worden verdeeld en ingericht, er is ook veel te leren over dit gebied. Naar de mening van de Stichting Behoud Heycopgebied is de watergang “De Heycop”, alsmede de oevers en de omgeving ervan, met daarin de markante Hamtoren, een waardevol groen gebied met een cultuurhistorische waarde.

Als Stichting hebben wij de gemeente Utrecht dan ook verzocht de watergang “De Heycop”, alsmede de oevers en genoemde omgeving, aan te merken als “groen monument”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s